søndag 22. februar 2015

- Lokaloppgjørene er mest moro

Neste mann ut i serien om de som gjør litt ekstra for lokalfotballen er Blakers Pål Thoreid. 

Pål Thoreid med tunga rett i munnen (Foto: Blakers hjemmeside)
Blakerværingen har tidligere vært idrettskonsulent i Aurskog-Høland og Fet, og nå er han det samme i Skedsmo kommune. Han brenner for lokalidretten, og arrangerer blant annet et sykkelritt, i tillegg til at han er godt over snittet interessert i lokalfotballen.


Hva er det med lokalfotballen som gjør at du følger den så tett?

Det er nærheten og muligheten til å involvere seg. Du kan mene mye om toppfotballen, men for folk flest er avstanden for stor til å skape en forskjell. Sollie får stå frem som et unntak i denne sammenheng som har klart å kombinere bredde og topp. For i lokalfotballen er det kort vei til å bidra, både på og utenfor banen. Selv synes jeg det er mest morsomt å spille, og det å være en del av et lag. Jeg finner ingen stor glede av å løfte litt jern eller løpe 1 mil uten at jeg har forflyttet meg på et treningssenter, og finner det mye mer interessant å jage en ball sammen med 10 kamerater.

Det er også moro å skape litt engasjement rundt et lag eller arrangement ved å skrive om det på nettet. Jeg får veldig mange hyggelige tilbakemeldinger, og folk setter pris på det arbeidet som legges ned, og da er målet nådd.


Hva er det beste med lokalfotballen på Romerike?

Lokaloppgjørene er mest moro. Vi er ikke større på Romerike at vi drar kjensel på hverandre, og spesielt i naboklubber så kjenner vi hverandre litt ekstra godt etter mange oppgjør. Å vinne et tett lokaloppgjør hvor hele laget gir alt i 90 minutter er herlig, spesielt hvis motstanderlaget heter Sørumsand, og kapteinen (nå også treneren) deres blir litt grinete.


Hva er den største utfordringen for de lokale klubbene i tiden som kommer?

Ser ut som rekrutteringen er den store gjengangeren. Det vil nok skille seg ut 1 til 2 lag i hver kommune som klarer å jobbe strukturert og langsiktig, og holde et jevnt høyt nivå uavhengig av individer. Innimellom vil det fra tid til annen komme noen morsomme lag som skaper et mer kortsiktig engasjement selv om de i utgangspunktet ikke har rekrutteringsgrunnlaget. Rømskog/Setskog er jo i en slik fase nå, og både Åkrene og Flisbyen har skapt det tidligere. For vår egen del, så kan det hende det blir vår vei også. Det har ikke vært juniorlag i Blaker siden jeg selv spilte på det, og det begynner å bli en stund siden. Nå spiller Blakerværinger 11er fotball i Sørumsand, og da får de ikke den samme rivaliserende følelsen jeg har til de helrøde. De går på samme skole, spiller på samme lag, og da får de en naturlig tilhørighet dit, og veldig få returnerer til oss.

En annen utfordring er at ildsjelene ser ut til å forsvinne. Din mening?

Jeg litt usikker på hvordan fremtiden ser ut med tanke på ildsjeler. Ildsjelene er de viktigste i en klubb, og uten de kan man i grunn pakke sekken og dra. Det har vært en stor grad av profesjonalisering av ledere i idretten, og det virker som det er tendensen fremover. Da blir det naturlig nok dyrere å delta, og vi må være bevisste på ikke dette skaper et klasseskille i idretts-Norge. Treningsavgiftene og utstyrsjaget gjør at det er høyere terskel enn noen gang for å delta, husk at idrettens visjon er "Idrettsglede for alle".


Hva tror du om årets 5. divisjon?

Min første tanke er at det er den sterkeste 5. divisjonen siden 2011 (året etter at 3. div ble halvert). I tillegg blir den utrolig morsom ettersom begge våre naboklubber rykket ned. I utgangspunktet utmerker Sørumsand seg som den klare opprykksfavoritten, men det har skjedd mye der nede i det siste. De har vel mistet pluss-minus 10 mann, og har ikke altfor bra treningsoppmøte. Nå har de begynt å forsterke igjen, så bør uansett ligge i toppen.

Flisbyen 2 har vært et habilt 5. divisjonslag i flere år, så da bør Flisbyen1 i alle fall være det. Tror de har hatt såpass mye motgang nå, at noen seire i 5. divisjon vil gjøre de godt. Ikke umulig at det skaper et nytt sportslig løft i klubben igjen. De har til og med fått på plass et juniorlag i pub-klubben. Slipper de inn i klubbhuset?

Aurskog-Finstadbru SK skuffet stort mot oss i treningskamp, men har nok et par spillere i bakhånd som vil forsterke de. De falt helt sammen når Christian "Kula" Sørevik gikk av banen, og det blir hardt hvis han må dra lasset på egenhånd. De mangler en mann som kan putte 20 mål, og må ha det for å rykke opp. Kanskje han kjempen (Egeberg?) er kapabel til det i 5. div? Han har i alle fall en spisskompetanse det bør være mulig å utnytte.

Min favoritt i 5. div er faktisk Aurskog-Høland2. De er i snitt rundt 25 mann på trening og har et bra trøkk, og har fått inn 4-5 spillere som går rett inn på A-laget. Det betyr at B-laget blir sterkere. De spilte jevnt med både Nittedal og Nannestad på høstsesongen, selv om de gikk på noen smeller også. Med en god start, så vil de fullføre hele sesongen, og da blir de farlige.

Fet2 er også en outsider. Er nok ikke langt unna nivået til AHFK2. Litt usikker på hva de kommer med, men virker til å ha en bred A-stall. I tillegg til et brukbart juniorlag, så skal man ikke kimse av de i 5. divisjon. De sliter med speider-egenskapene sine da. De kom til Blaker for å hente en back, og valgte seg ut Mathisen. Søgård og Moren må gå i seg sjøl. Tipper de har mista garderoben før 17. mai.

Ellers har vi et veldig revansjesugent Nittedal. De ledet med tosifret antall poeng til sommerferien, men hadde en skuffende svak høstsesong. De må man regne med i 2015 også. Et lag jeg har lite kjennskap til, men jeg scoret to mål på to kamper mot de, og innkasserte 6 poeng, så kan ikke klage på de :)

Skedsmo3 veit jeg veldig lite om, men mener de står selvstendig uten å samarbeide med Skedsmo1 og 2. Jeg tror det er litt samme modell som i Ull/Kisa3, altså tidligere spillere i en gyllen årgang som har vendt tilbake til moderklubben. Men i motsetning til Ull/Kisa3 som er født i 1980 og 1981, så tror jeg fødselåret ligger rundt 1987 på Skedsmogjengen. De klarte opprykket i siste runde på bekostning av Kurland, og det virker jo ikke veldig skremmende isolert sett. Men vi har sett det flere år på rad nå at opprykksklubben fra 6. divisjon hevder seg veldig bra, så avskriver de ikke på noen måte.

Borgen hadde i likhet med Nittedal en god vår, og leverte helt nydelige videoreferater. Jeg veit hvor tidkrevende det er med videoredigering, så helt naturlig at det blei kortvarig, men moro så lenge det varte. Med engasjementet rundt laget, så vi også at prestasjonene på banen økte. De er et habilt lag og har en enorm fysiologi. Spiser de kraftför fra Felleskjøpet på Kløfta? Livsfarlig med dødball i mot da de har en snitthøyde på 2,01m. Jeg har ikke voldsomt troa på Borgen i 2015, men hvis de skaper noe av det de klarte i våres, så kan det bli bra. Er kanskje litt for avhengig av Eirik Knai Øverbakken som scorer jevnt og trutt.

Ull/Kisa3 venter vi alle på skal synke til bunns som lag. En eller annen dag må jo fysiologen ta de igjen og si at nok er nok. Spillerne fyller i all hovedsak 34 og 35 år i 2015, og vil tro de ikke løper mer med årene. De fantastiske referatene har uteblitt (den største skuffelsen i hele 2014), og snart seiler resten av skuta etter. Heggelund klarer nok 30 mål en sesong til, og da rykker de ikke ned. Veldig mange gode fotballhoder på dette laget. Jeg synes imidlertid Bach er en enda bedre spiller enn Heggelund, så de må passes på.

Løvenstad er en klubb vi har slitt litt med noen ganger, men stort sett klart å levere til seire. De har ofte hatt gode offensive spillere, og svake defensive. Slipper gjerne inn litt for enkle mål, og taper i det lange løp på det. Har ikke hørt noe fra klubben, så aner ikke hvor de står i 2015. Men hvis det ikke har skjedd noe drastisk, så lukter det fight i bunnen av 5. div.

Fenstad virker som den åpenbare dumpekandidaten i år. Har hatt et flott engasjement, og nå er det kanskje på vei i retur nedover divisjonene igjen? Hadde i alle fall en tung høstsesong, og hvis den fortsetter inn i 2015, så blir det takk og farvel.Hvordan tror du Blakers sesong blir i år?

Blaker har en fryktelig tynn stall i 2015, men vi har gode nok spillere til å kunne slå alle. Utfordringen blir stabiliteten, og vi blir veldig sårbare med skader og suspensjoner i år. Vi trenger noen signeringer før seriestart, og håper på Berntsen og Svardahl, og hadde vært fint med et par til. Vi har mistet keeperen vår, så blir nok en blanding av Bjørnstad og Fjelheim i mål tipper jeg. Har også mistet en del spillere som har vært med litt halvveis, ellers er den samme stammen som 2014. Våre beste teknikere, Nordseth og Karlsson, blir nok bare med 50% også i 2015. Nordseth studerer på Lillehammer og Karlsson er svensk, og derav hockeyfrelst. På papiret blir nok laget sterkere på vårsesongen enn høstsesongen, så får vi se hva som skjer underveis. Vi har god innstilling på banen, og en enkel, men effektiv måte å spille fotball på. Det blir poeng av det i 5. divisjon 2015 også.

Siden jeg nå har omtalt hvert eneste lag, så kan jeg like gjerne kaste ut et tabelltips. Har aldri truffet før, men morsomt å spekulere. Skulle helst ventet 1 måned til, slik at jeg får med de siste spillerovergangene, men vi prøver:

Tipper strategisk her for å legge press på Sørumsand uten at jeg egentlig har veldig trua på det.

1: Sørumsand
2. Aurskog-Høland2
3. Nittedal
4. Flisbyen
5. Aurskog-Finstadbru
6. Blaker
7. Fet2
8. Skedsmo3
9. Ull/Kisa3
10. Borgen
11. Løvenstad

12. Fenstad

Jeg takker for praten med Pål Thoreid, og jeg setter stor pris på innsatsen til han og Sollie i lokalfotballen. Den blir bedre med slike ildsjeler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar