torsdag 4. juni 2015

- Det er ikke regelbrudd

Diskusjonen har vært stor etter at Eidsvold varslet protest etter 4. divisjonskampen mot Fet. Dommer Mahir Cagatay blåste for mål, men blåste av første omgangen før man hadde tatt avspark. Nå fullførte ikke Eidsvold den varslede protesten, men det er en interessant diskusjon som har oppstått i etterkant. Hva er konsekvensen hvis protesten hadde blitt sendt inn?


I FIFAS dommerregler står det at man i år ikke behøver å blåse for mål, men bare vise det med armene. Avsparket er en måte å gjenoppta spillet på. Målet er godkjent når ballen passerer målstreken og dommeren peker mot midten. Det snakket også kretsens dommersjef Trond Døvle om i mars. Det står også svart på hvit på dommerregler for 2015.

Når mål gjøres: Ved godkjennelse av mål skal ikke dommer markere dette med fløyte. Målet er godkjent når avsparket er utført. Link

For Spillerregler 2015 står det i regel 10 at det er mål når ballen går over målstreken. 

REGEL 10 NÅR MÅL GJØRES SCORING AV MÅL Et mål er scoret når hele ballen har passert mållinjen, mellom stengene og under tverrstang, forutsatt at det ikke har forekommet noen overtredelse av spillereglene fra laget som scoret målet.
Regel 8 sier at spillet er i gang igjen etter avspark etter scoring. Informasjon jeg har fått er at Spillerreglene trumfer dommereglen.

REGEL 8 SPILLETS BEGYNNELSE DEFINISJON AV AVSPARK Avspark er en måte å starte eller gjennoppta spillet på • Ved kampens begynnelse • Etter mål er scoret 

UEFA svarer

Til informasjon har en kilde nå fått svar fra UEFA angående kampen på tirsdag, etter at kilden tok kontakt med Geir Åge Holen og Terje Hauge i NFF. UEFA sier følgende: - Det er ikke regelbrudd og ingen grunn for protester. Igangsetting etter mål er for å godkjenne målet. Går du til pause etter mål, kan dommeren omgjøre målet før avspark i 2.omg.

- Situasjonen er sjekket ut med NFF. Det er ikke krav om at avspark må gjennomføres for at scoring skal være godkjent, sier Døvle til Lokalfotballen.

Det vil si at dommeren kan endre seg i løpet av pausen, men det kommer nok aldri til å skje når man allerede har pekt mot midten for å varsle scoring. Uansett håper jeg at dommeren kan blåse når det blir scoret mål. Man gjør det for nesten alt det andre de dømmer for, så hvorfor ikke for mål også. Da slipper man forvirring som dette. Noen ganger skulle man tro at det satt noen på toppen som jobbet for å vanskeliggjøre denne herlige, tidligere enkle, sporten. Som for eksempel antall bytter i 4. divisjon i år. Forferdelig regel. Hvordan i alle dager har man klart å få til den? Nesten alle spillere og folk rundt klubbene syns den er håpløs.


Tilbakemeldingene fra de som så kampen er at dommer Mahir Cagatay og hans assistentdommere klarte seg meget godt gjennom hele kampen.
Jeg syns selv at Cagatay har løftet seg et hakk i år, og han har vært meget god i de kampene jeg har sett han..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar