tirsdag 30. juni 2015

En dypdykk ned i toppoppgjøret

350 tilskuere klappet lagene inn på banen. Det var tid for toppoppgjør mellom Aurskog-Høland og Fet. Det endte i storseier til hjemmelaget, og her er et dypdykk ned i hva som skjedde.
Martin Vestreng og AHFK jublet høyest i toppoppgjøret mot Fet (Foto: Espen Bråthen )

For det første; det var nesten 400 tilskuere på denne kampen. Det er fantastisk. Det å se en fullstappet tribune, pluss alle langs gjerdene, er så fortjent for disse to gode fotballagene. Alle som involverer i og rundt lagene fortjener den oppmerksomheten. Når publikum har trampeklapp ved spillerbytter så går det frysninger fra hodet til tær. Barn og unge får oppleve slikt er fantastisk for fotballrekrutteringen. Det vil gi de lyst til å spille for a-laget en vakker dag. Akkurat slik jeg hadde da Bimmern og Vestreng herjet på Bjørkelunden i gamle dager. Interessen er tilbake igjen.

Hjemmelaget kom ut i sin vanlige 4-4-2, og bortelaget kom ut i sin vante 3-4-2-1. En hardt skudd i baugen for Fet var at Christoffer Blix ikke klarte å fullføre oppvarmingen. Dermed var det inn med unge Theodor Erni.

Feil følelse
Jeg satt med en følelse at Fet rundspilte AHFK de første 20 minuttene. Etter å ha sett hele kampen på nytt så gir det et litt annet syn på åpningen. Ja, Fet var gode til å trille ball og AHFKs to sentrale fikk for lite hjelp av vingene sine. Søgård og Sanderlien fikk tid og rom, og da blir det muligheter.

Den første hendelsen var allerede etter tre minutter da AHFK laget selvmål, men det ble blåst angrep på keeper. Dette reagerte Fet veldig på, og det har de hatt klar tale om i intervjuene etter kampen. Dommer Mahir Cagatay dømte på armbruk på Øystein Rygg, og både mine bilder og videoen viser det tydelig. En keeper er alltid litt for beskyttet innenfor seksten, og dermed virker det helt greit å annulere. Dommer Cagatay er blitt enda mer sikker i sin sak etter å ha sett filmen. I tillegg får også Henrik Jensen, som scorer selvmålet, to strake armer i ryggen av Håkon Lundberg. Videoen fra kampen ser du her.

Øystein Rygg blir avblåst for å holde nede Hemmingbye (Foto: Espen Bråthen ).
Like etter får Aurskog-Høland en stor sjanse med midtstopper Eirik Haugen på en corner. Han header utenfor helt alene foran mål. Svakt av Haugen.

Like etter det igjen så kommer Erik Torud på et raid på høyresiden. De skulle det bli flere av senere. Innlegget hans treffer Martin Mathisen som header utenfor fra en god posisjon. Så er det Sanderlien som vinner en ball og får fyrt av av skudd. Jonas Hemmingbye glipper den, men Erik Torud avslutter svakt på returen - det er så vidt en sjanse..

I angrepet etter slå Hemmingbye et godt utspill. Det går over alle, utenom Lars-Eirik Svardahl. Han løper fra Fets forsvar og smeller til med venstra. Skuddet treffer oversiden av tverrliggeren. AHFK fortsetter presset og Martin Vestreng skyter like utenfor med sitt gode venstrebein.

Som dere forstår så var ikke Fet så mye bedre. Ja, de trillet litt mer ball, men lagene skapte like store sjanser. Sanderlien og Søgård orket fortsatt, og Lasse Bergan Foss var meget god til å sette igang spillet bakfra.

Torud og Hemmingbye

Plutselig smeller det to ganger fra Torud. Først løper han fra Lars Kopperud, som i starten av kampene ble liggende for høyt når AHFK ikke hadde press på ballfører. Det holdt på å straffe seg. Den første avslutningen gikk to meter utenfor, og på den andre hadde Hemmingbye en strålende redning.

Nå begynte hjemmelaget å finne posisjonene sine bedre. Midtbanekriger Vegard Aaserud begynte å ta tak i kampen. Han turde å gå tettere i midtbanen til Fet fordi vingene begynte å gjøre jobben sin ved å skyve mye bedre over. Da hadde plutselig AHFK fire mann sentralt mot Fets tre.

I det 35. minutt kom hjemmescoringen. Etter en corner fomlet Fet mye og de fikk ikke ut ballen. Eirik Haugen skaut i tverrliggeren før ballen endte opp hos Martin Vestreng. Han plasserte ballen ende til venstre for Fets keeper Mathias Hoftvedt. Fet kunne utlignet like etterpå, men Hemmingbye reddet Håkon Lundbergs heading.

To kjappe
To minutter før pause lempet Svardahl inn en ball i Fets felt. Martin Mathisen rotet med avklareringen og Ola Vestreng pirket inn ballen med sin venstre. Fet tok avspark. Vegard Aaserud vant ballen fra Øystein Rygg. Svardahl spiller igjennom Lars-Petter Østengen. En skuddfinte og bort med Moren Bråthen før han plasserer ballen ned i hjørnet til Hoftvedt. Der står nok Hoftvedt for langt til sin egen høyre. Skudd skal ikke gå inn i nærmeste.

Lagene gikk inn til pause, og Fet fikk mye å tenke på de sju minuttene AHFK scoret tre mål.

Mine "funn" er at Fet blir slitne. Sanderlien var god de første tjue til å finne rom og bevege seg. Utover i omgangen blir både han og Espen Søgård stillestående - pluss at Kopperud fant ut av Torud på en god måte. Det hjalp selvfølgelig at vingene til AHFK ble flinkere til å skyve over da ballen var motsatt. Fet er gode når de får tid, spesielt med crosserne til Bergan Foss og småspillet til midtbanen.

De byttet ut Erni og satte inn rutinerte Sjur Strandbakken til andre omgang.

AHFK dominerte
Det hjalp egentlig ingenting. Jeg sitter og ser andreomgangen nå igjen, og det er stort sett enveis-kjøring mot Fet. Martin Vestreng har et par gode skudforsøk, og Håkon Lundberg redder på streken etter Østengen skyter til side for Hoftvedt.

Fet gir fra seg stort bakrom og AHFKs spiss løp igjennom flere ganger. Noen av de blå avvinket for offside, og et par av de var helt feil. Jeg stod på linja der og det er litt spesielt at når en stopper står en meter bak spissen så vinkes det offside. Ingen stor dag for den assistendommeren.

Lars Kopperud brøyt ballen fint i det 57. minutt. En hockeytakling av Frode Sanderlien som kom altfor seint, lot dommeren gå Sanderlien plasserte ballen vakkert i lengst via stanga. Fin scoring.

Nå ble det plutselig litt nerve i kampen igjen. Den nerven forsvant tre minutter senere. Svardal vant ballen, Dro seg forbi Bergan Foss, og dyttet ballen til Østengen. Han gjorde ingen feil, og satte inn 4-1. Etter 73 minutter mister Søgård ballen til Svardahl. Han spiller ut til Østengen som slo et godt innlegg. Innlegget er Steffen Krogstad først på og header ballen hardt i nærmeste kryss. Fin scoring.

Game over

Etter det var det game over. Hjemmelaget trillet ball og holdt enkelt unna. Hadde de vært mer presise kunne de vunnet med 7-8 mål, men det er litt for mye å forlange.

Kort oppsummert: Ja, AHFK var effektive i første omgang. Lagene har like mange sjanser i den første. Det er fakta. Målet Fet klager på er korrekt annulert av dommer. AHFK løper over Fet i perioder. De har også en bredere stall. De hadde flere ute til denne kampen de også, selv om ingen er helt i klasse med Blix.

Atle Søgård sa dette etter kampen til meg:

- Annuleringen så rar ut. Ingen av våre spillere er i nærheten. Vi hadde en plan med Blix og Birgir som krigere på topp og Torud på høyre kant. Når Blix forsvant så ble det litt hipp som happ hva vi gjorde. Erik burde satt to i de første 20 minuttene,  og da hadde det jo vært et bra valg. I tillegg til annuleringen ville det sett helt annerledes ut. Men vi sliter med mye småskader og da holder det ikke mot Aurskog-Høland.

En stor takk må også rettes til Steinar Pedersen. Gjerdrum-mann har filmet mange lokale kamper denne sesongen, og jeg veit det settes stor pris på av klubb og spillere - til og med dommere. Han kjenner spillet fotball godt og følger kampene perfekt. Suverent!

Onsdag spiller Fjellhamar mot Nannestad i vårens siste seriekamp. Etter den kommer det flere saker angående årets vårsesong - statistikk, tabelltips, "årets ellever" pluss masse annet snacks.